Falukarácsony

Szeretjük az ilyen helyi műsorokat. A polgármester motivációja: a település szinte egész évben a turistákért dolgozik, és karácsonykor ő is szeretne adni, meglepni a települést, hogy egy kicsit saját köreikben ünnepelhessenek. Adni jó, és bizony kell az “énidő” is, az ünnep szeretteink között…

Fényszínház a TEDx LibertyBridgeWomen előadásán

Készítettünk egy klassz megnyitót a nők erejéről:

Aztán a negyedik szekcióban pedig egy rövid interjúban beszélgettünk arról, hogy milyen lehetőségei vannak a lézernek a társadalmi felelősségvállalásban, és a nézők hogyan tudnak hatni a műsorkészítőkre.

Odatettük magunkat. :)

A kör, és a megnyitó műsor alkotói:

Rendező: Csömör Hermina
Zene: Gera Zoltán
Hang: G.Lantos Judit
Grafika: Lothar Mordaar
Laserist: Koller Ferenc, Török András

47026318_927500670781949_2751832533489418240_n fullsizeoutput_210d4 fullsizeoutput_2194a

Fényszínház a TEDx-en

Budapesten, 2018. november 30-n a Hatszín Teátrumban a TEDx Liberty Woman szervezésében előadást tartok a nyilvános beszédről, annak felelősségéről, mint a Fényszínház alapítója.

A napi program igen színes lesz, különböző szakértők, írók, filozófusok, kutatók, filmrendezők, bloggerek tartanak előadásokat a nap folyamán. A programot színesítendő, két alkalommal lesz lézeres produkció, egy a megnyitóhoz kötve, egy pedig az előadásomhoz.

A témaköröm a nyilvános beszéd hatása a közhangulatra, és  annak kölcsönhatásai, a hallgatók választásainak felelőssége lesz. Az én mondanivalóm után megszólal a lézer, és a modern ember Isten-élményéről fog beszélni. Már nagyon készülünk a műsorral, a hangjáték kész, itt olvashatjátok A kör című produkciónkTEDxMina szövegkönyvét.

 

Izgulok na, drukkoljatok! :)

Jegyek itt foglalhatók: https://tixa.hu/TEDxLBW-Tegyuk-oda-magunkat

IMG_0337

A szabadság felelőssége

Legutóbb Kassai Lajos: Levelek című könyvbemutatóján jártam. A könyv bemutatására Puzsért kérte fel, de az a szegény ördög jót nem tudott szólni most sem. Szeretem a26231527_727270267471658_780540099689876694_n Kassai munkáit, mert az emberekről/emberekért dolgozik, hiába lovasíjász mester ő, és a jelmondata: “Mindhalálig lovasíjászat!”  Egy jó értékrenddel rendelkező ember, aki ezért nagyon sokat dolgozott, és az ő  kialakult értékrendjét sokan tanulásra, követni méltónak tartanak. Jó vállalkozó, aki felelősséggel neveli a környezetét, a következő generációt, sőt már generációkat!

Utána napokig foglalkoztatott, amit ott hallottam-láttam, volt kínlódás a technikával, a Puzsér hozta a bánatos romkocsma filozófiáját, jót szólni nem tudott, és most, miután elolvastam a könyvet, nyilvánvalóvá vált: nem vette a fáradtságot, hogy azt elolvassa, és arról beszéljen, amiért odahívták.

Tömegek előtt, nyilvánosan beszélgettek. Szabadon. Ki-ki a saját értékrendje szerint.

Mert adta az ég, hogy  szabadok vagyunk és arról beszélgetünk, ott, ahol csak akarunk, és azt amit akarunk. Kassai hozta az értéket, Puzsér meg hozta a pöcegödröt ahová azt el lehetett süllyeszteni. Vajon melyik való jobban nyilvános beszédre? Mi az, amit tömegeknek érdemes meghallgatni? Hol van a tömeg türelmének vége, ahol már nem kíváncsi a pöcegödörre? Mikor jön el az a pont, ahol nem a könnyű pirulát keressük megoldásnak, nem másokra mutogatunk, hanem tudomásul vesszük, hogy az értékteremtés munkával jár,  a szabadság pedig felelősséggel? Mikor jönnek rá emberek, hogy a nyilvános beszédnek mekkora súlya van? Ami adásba kerül, és mivel határozzuk meg a közhangulatot? Vagy a saját hangulatunk súlya mennyire nyomható rá a tömegekre,  a saját életünk nyomora mennyire kérhető számon másokon, és ki a felelős mindezekért? Mi magunk vagyunk a felelősek.

Azt gondolom, hogy tömegeknek beszélni, tömegeket szórakoztatni, sok ember előtt megnyilatkozni felelősség. Hiszem, hogy a nyilvános beszéd, egy nyilvános előadásnak értéket kell átadnia. Hiszem, hogy értéket átadni szórakoztatva, élvezettel, örömet nyújtva is lehet.
Mert a szabadságunk felelősség. Egymásért.

levelek

 

 

 

 

 

 

Mi mindenre lehet jó egy lézer show?

Mire lehet jó egy lézer show? Ami a legfontosabb, hogy egy olyan élményt tud nyújtani, amivel akár értéket, fontos mondanivalót lehet  átadni a látványosság eszközével. Az élményszintű befogadás  mindig maradandóbb az ember memóriájában. Az élményről beszélgetünk, megosztjuk másokkal és így még jobban rögzül a mondanivaló.
Lehet egy lézer show-val gratulálni (születésnapi műsorok), örömet kifejezni (esküvő, anyák napja), bemutatni egy terméket (partnertalálkozók), közösséget formálni (drogprevenció, közlekedésbiztonság, mese lézer show) és számtalan  fontos dolgot átadni a tömegeknek a maradandó élmények eszközével.

Töltse le pdf összefoglalónkat a témáról:

Fenyszinhaz bemutatkozo

oseinknyomabanlaser

 

 

 

 

Anyák napi műsor forgatókönyve

Mindig nagy kíváncsiság kíséri egy premier előadás készülődését. Már nagyon sok kíváncsi kérdést kaptunk, hogy milyen lesz, lehet-e valamit róla tudni…

Itt egy kis részlet az első jelenetből: A születésből.  az Édesanya zenei rendezését Gera Zoltán készítette (NOX), az édesanya hangja pedig G.Lantos Judit lesz. Az ő kellemes hangját a Jelenések c. előadásunkból ismerhetik.

Íme:

1. Jelenet: Születés

Hang:
Megszülettél. Édes gyümölcse méhemnek, apró kicsi gyermek, csodalény. Szerettelek nagyon, bársonypuha kezecskéd, apró-gyönge lábad, gőgicsélő mosolyod. Mint fénysugár, úgy toppantál életembe: millió apró csodával érkeztél. Mosolyt, nevetést, örömet hoztál, erőt adtál és szeretetet. Végtelent.
Zene

Álmatla0437 igy szeret az istenn óráim érted áldoztam, apró mosolyodért világot forgattam. Az erőt ehhez te adtad, csodát tettél velem és végtelen erőt adtál nekem. Apró gyermekként óvtam minden léptedet.
Zene

A világ téged várt, én pedig a világnak adtalak: szépségeit mutattam, csúfságaitól óvtalak. De nem lehettem elég gondos és óvatos: hisz magad is kell tanulj, mindent meg nem adhatok. Mosollyal néztem apró bukdácsolásaid, aztán ahogy növekedtél, csendes fájó szívvel néztem veled növekvő kínjaid. Jónak születtél, de a világ nem mindig az, te mégis viselted méltósággal a gondokat. Az, hogy sokszor nem segíthetek, pusztító pokolként emészti szívemet. Az én gyönge karom a világ ellen kevés, pajzsod nem lehetek, ha a világ ellen mész. Ha én megóvlak védlek minden bajtól, saját lábra nem állhatsz majd sosem magadtól. Tettem eléd bizony sokszor korlátokat, de azért hogy beléjük kapaszkodj és úgy erősödj nagyobbra.

Készülődés az Édesanyára

Következő premier előadásunk az Édesanya. Az előadás forgatókönyvét meg kell valljam, könnyezve írtam. Aztán amikor a Gera Zoliék a zenét szerkesztették, meg a hangjáték első verzióját küldték, akkor bőgtem is.  Simon András meg olyan szép ölelkezős grafikákat küldött, hogy attól csak elolvadni lehet majd ha lézerfénnyel rajzoljuk. Szóval szerintem nagyon szép lesz, mert mindenki beleadta a szívét és a lelkét!

Szeretettel várjuk az Édesanyákat, Nagymamákat, és az ifjabbakat, akik őket meglepnék, mert úgy érzik annyi jót kaptak tőlük és fénybe-zenébe-hangba font köszönettel illetnék szeretteiket.  Hozd el Anyát színházba!

Jegyek itt kaphatók: https://oneticket.hu/edesanya-1483
valamint a helyszínen is megvásárolhatók.

FenyszinhazEdesanya

 

Ars Sacra 2018

Tisztelt Partnereink, kedves Barátaink!
Hálás szívvel köszönjük, hogy 2017-ben az Ars Sacra Fesztivál keretén belül megnyitották templomaik, múzeumaik, galériáik, színházaik, művelődési házaik kapuit, hogy színes kulturális programokkal és előadásaikkal segítették az odaérkező látogatókat, hogy közelebb kerüljenek a valódi értékekhez. Az Ars Sacra Alapítvány célja már nem csak a miénk, hanem minden résztvevőé is, akár művészként, akár szervezőként csatlakozott programsorozatunkhoz.
Éppen ezért, idén újra hívjuk Önöket, hogy vegyenek részt a Fesztivál, illetve a Nyitott Templomok Napjának szervezésében, programjainak kialakításában.
Ars Sacra Fesztivál: 2018. szeptember 15-23.
Nyitott Templomok Napja: 2018. szeptember 15. (szombat)
A további tudnivalóról kérjük, tekintse meg a csatolmányban található felhívást, illetve látogasson el a www.ars-sacra.hu weboldalunkra.
Tisztelettel és üdvözlettel:
Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma
Dragonits Márta, Kolek Ildikó, Toroczkay Ilona

Édesanya

Édesanya címmel készül legújabb előadásunk. Idén az Édesanya c. előadásunk lesz az új produkciónk. Az előadásban megpróbáljuk egy édesanya szemén keresztül bemutatni, milyen az, amikor a gyermekét terelgeti az élet útján, és időnként szó nélkül kell végig néznie, hogy az miként botladozik, bukdácsol az élet tanítóiskolájában.

2018. május 12-n szeretettel várjuk Önöket 20 órától, Budapesten az Angyalföldi Szent Mihály Templomban, ahol a premier előadást láthatják.

Édesanya