Fényvarázsló – a törzsi táncos szemével

Egri Lilla hastáncoktató írása:

A Jamina Ghawazee Tribal törzsi hastánccsoport tagjaként több színpadi produkcióban volt lehetőségem táncolni az évek során. Az egyik legmeghatározóbb élményem a Fényszínház által megvalósított “Fényvarázsló” előadás volt. Hogy miért? Sokat gondolkodtam ezen, mire megfogalmazódott bennem a válasz.

A Fényvarázsló a néző számára nemcsak spirituális mese, mely minden korosztálynak szól, hanem stílustalálkozó, ahol “együtt mulat” a törzsi hastánc, a modern tánc, a hipp-hopp.

Jól megfér, sőt kiegészíti itt egymást ősi és modern, a fény és a sötétség, szeretet és gyűlölet, menny és pokol. Tánc és fény volt, vagy inkább táncjáték a fényben.

Fenyvarazslo-0306_-_www.elfoto.hu_IMG_5723De mit adott nekem, a darabban szereplőnek ez a történet? Mi négyen, törzsi hastáncosok (Joós Judit, Georgi Ildikó, Tósaki Ági és Egri Lilla) voltunk a fényvarázsló édesanyja.

Négy nő, négy minőség, egy személyiség. Állhatatosság, bátorság, önismeret és szelídség: az Anya. Ez testhez vagy inkább törzsi hastánchoz álló feladat volt, mert ez a tánc a női minőségek egyikeként az Anyát is megjeleníti. Követtük útján a fényvarázslót és próbáltuk átadni neki azt, amire éppen szüksége volt, és aztán elengedtük őt, hogy a saját útját járja.

A darabban sikerült az, ami a való életben is nagy kihívás: szeretni, ismerni, bátorítani gyermekünket és kiállni mellette. Amikor pedig itt az idő, elengedni őt minden aggodalom nélkül. Kívánom, hogy ez minden anyukának sikerüljön! Köszönjük a Fényszínháznak és Csömör Herminának, hogy részt vehettünk ebben a nagyszerű, “fényes  történetben”.

Fotók Lillácskáékról: hastáncos képek a törzsi hastánc világából.

A törzsi hastáncról: a törzsi hastánc története.

Hogyan válassz hastánc oktatót? Néhány szempont a hastáncoktató választáshoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük