A lézertechnika találkozása a templomban és a windowson

Milyen lézeres szoftvereket használtál már?

A kezdetek kezdetén, még a nyolcvanas években teljesen analóg tükörpad rendszerek használatával ment a műsorok kivitelezése, realtime kézi vezérléses módon. Aztán a kilencvenes évek végén már a magyarországi lézeresek nagy része használt DOS alapú digitális-analóg vezérlő rendszereket. Ahogy a Windows fejlődött, és megjelent a Linux is, és mindenféle kódnyelveken elkezdték írni a lézer show vezérlő programokat, elindult az a korszak, amikor mindenki elkezdte fejleszteni a maga szoftverét.

A Lézerszínház (ami a Planetáriumban azóta már megszűnt) Linux alapú vezérlést használt, sokat küzdöttek a rendszer instabilitásával, gyakorlatilag egy évtizeden keresztül folyamatosan fejlesztették a saját szoftverüket. Más lézeresek töretlen lendülettel használták majd a kétezres évek közepéig is a DOS alapú ugyan kevesebbet tudó, de nagyságrendileg stabilabb régi rendszereket, mikor is eljött a pillanat, hogy betörtek az országba a külföldi, Windows 95-re, Windows 98-ra írt vezérlő szoftverek: a Phoenix, a Fiesta és a Mamba… A bátrabbak már akkor bele mertek fektetni a legprofesszionálisabb lézeres vezérlő szoftverbe, a Pangolinba, ami azóta is a lézervezérlő szoftverek királya, és folyamatosan fejlesztik mind a szoftver, mint a hardver részét.

Mit tud ez a Pangolin?

Ez a Windows alatt futó Pangolin a lehető legjobb eszköz lézeres műsor készítésre. Optimalizálható a lézer rajzoló eszközök (scannerek) sebessége az ábrák minőségéhez, egyedi színkeverésre is alkalmas, time-codolható a téma, valamint a legfontosabb: a megírt műsor eltárolható. A műsor időzíthető a zene üteméhez, több csatorna kezelésével egyszerre akár több lézer vezérlése is megoldható: a grafikai témát és a lézerrel rajzolt térbeli effekteket, legyezőket, kúpokat a zene üteméhez és egymáshoz is igazíthatjuk, amivel szinte láthatóvá változtathatjuk a zenét. A leglátványosabb műsorokat ezzel a Windows operációs rendszer alatt futó szoftverrel készíthetjük. Különböző DMX csatornákat is csatlakoztathatunk (füstgépek, egyéb optikai elemek a show-hoz), multimédiás videó vezérléseket és számtalan egyéb külső eszköz vezérlését egy felületről kezelhetjük. Ez a precíz műsorkészítéshez elengedhetetlen.

Mennyi idő egy műsort elkészíteni?

Változó. Legrövidebb időtartamnak az egy hetet jelölném meg (kb. 5 perces műsorról beszélünk), de egy hosszabb, 15-20 perces műsort akár 3-4 ember egy hónapon keresztül is írhat. Első körben egyeztetünk egy forgatókönyvet, amiben a témákat tisztázzuk, és utána nekiállunk a kivitelezésnek. Van, aki a zenei montázst készíti el a témának megfelelően, van aki a 3D hatású grafikákat rajzolja és van aki az egész időzítését, a time-code-ot írja.

El lehet magyarázni, hogy milyen egy ilyen lézer show, vagy inkább érdemesebb megnézni?

Elmagyarázni egy komplett látványvilágot nem lehet… 🙂 Olyan, mintha a tűzijátékot akarnám elmesélni: sosem fogja visszaadni az élményt, ha azt mondom, nagyokat durran és szikrázik és csodaszép. A lézer show-t néhány szóban talán úgy lehet elmesélni, hogy térhatású síkokat, falakat és mindenféle formákat jelenítünk meg a nézők feje fölött, a zene ütemére, plusz időnként grafikákkal, animációkkal fűszerezve, akár komplett téma köré építjük fel a show-t. Legtöbbször céges rendezvényeken, évadnyitó és záró bálokon, város- és falunapokon találkozhatunk ilyesmivel, vagy pedig Budapesten a Fényszínházban, egész elérhető áron.

Hol lehet megnézni egy ilyen lézer showt?

Legközelebb igen különleges helyszínen tart előadást a Fényszínház Budapesten, Jelenések címmel egy templomi lézer show-t fogunk bemutatni. Már elég régi vágyálmom, hogy a legszebb szakrális fény szimbólumot a lézert bevigyem templomba. Gyakorlatilag egy Ferenc pápára vártam, aki a külvilág felé egy kicsit megnyitotta az egyházat és ezt a modern technikát bevihetem.

Forrás:

http://winmagazin.blog.hu/2014/04/09/lezertechnika_talalkozasa_a_templomban_es_a_windowson

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük