Otthonra találni Arnóton

dscn5467-copyMiközben gőzerővel megy az otthonmaradós és nemkampány, azt gondolom, a legfontosabb dolog a saját értékeink szem előtt tartása. Itt ülök egy békés szobában, és nagyszerű házi készítésű lekvárt csemegézek. Nagyon el van találva a cucc, már egy élmény volt kibontani is a kedves csomagolást.  Arnóton kaptam, ott, ahol azt gondolom, valóban otthonra lehet találni.

Szeptember 23-án Miskolc mellett néhány km-re, az Arnóti Református Gyülekezet házánál mutattuk be a Jelenéseket. A helyszín bejáráskor már elvarázsoltak, nagyszerű közösség van ott. A kert valami csodaszép, mint egy kis miniarborétum, a kertész beleteszi szívét-lelkét, és jól látható is az eredmény. Irénkétől kaptam két levendulazsákocskát, azóta is illatozik az autómban és mindig, amikor beülök, egy jó érzés fog el, eszembe jut a kedves néne mosolya.  Szilvi, aki körbevezetett, mesélt a közösség életéről, a nagyszerű tervekről, vágyakról. Könyvtárat alapítanának, mindenféle könyv érdekli őket, és nagy szeretettel fogadnak  irodalmi, tudományos, bármilyen könyvet. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak, és próbálják őket minél jobban kivonni a monitorok elől, megtanítva nekik a veteményezést, lekvárfőzést, szörpkészítést, barkácsolást. Mindazt, amitől a hétköznapok élhetővé és hasznossá és boldoggá vállnak, még akkor is, ha a pénz nem veti fel az embert. Próbálják megtanítani nemcsak a gyerekeket a teremtés, alkotás örömére, hanem a közösségi lekvárfőzéssel, közös feladatokkal a felnőtteket is. Hogy ne vesszen kárba a sok gyümölcs a fákon, amit már egyre kevesebb ember gondol úgy, hogy érdemes leszedni…Mindent kézzel készítenek, még a bájos csomagolást is. A helyi termelői piacon értékesítik, és a befolyt összegből újabb nagyszerű terveket valósítanak meg.

Aztán szeptember 23-án bemutattuk az előadást, és nagyon örülünk, hogy sikerült vele megint sokakat elvarázsolni. Megtelt az udvar, és még Miskolcról is érkeztek látogatók, aminek nagyon örült András atya. Jó dolog kirántani a hétköznapi őrlőmalomból az embereket,  rávilágítani arra, hogy az együtt töltött idő mindennél fontosabb. Hogy a szeretet-kapcsolatok csak úgy működnek jól, ha ápoljuk őket, és időt szánunk rájuk. A család és a saját kultúránk értékei, a hagyományaink, a szeretetkultúránk csak úgy működik, ha vigyázunk rá, és törődünk vele. Jó volt hallani, hogy mióta ott jártunk, sikerült a református gyülekezet melletti épületet megszerezniük, és a könyvtárnak, kávézónak, újabb közösségi tereknek lesz helye, a megvalósulás útján döcög a szekér. A teremtő gondolat szépen gyümölcsözik náluk. Néhány könyvet én is találtam otthon, amiből vagy kettő volt, vagy már többet nem fogom olvasni. Nagyon örültek neki, és bízom benne, hogy majd ad néhányaknak hasznosítható tudást.  A felajánlott könyveket bármilyen témában ide várják nagy szeretettel: 3713 Arnót, Petőfi u. 98.

A diós-almás  lekvárt majszolva írom ezeket a sorokat, és kacsintgatok a arnóti levendulaszörp felé. Kedves csemegék, a gondoskodás ízei ezek: tele jó érzéssel, finomsággal, tanítással, teremtő gondolattal.

Arnót, köszönjük, hogy ott lehettünk, és kicsit otthonotokban vendégeskedhettünk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük